Vanliga frågor – utställning


Fråga: Min tik löper, eller kommer att vara i löp under utställningen, måste jag stanna hemma då?

Svar: Nej, löptikar får komma in på utställningar.

 

Fråga: Varför får inte valpar under 4 månader komma in på utställningen?

Svar: Vi följer SKKs regler och skälen är två:

– man ska vara säker på att valpen har fullgott vaccinationsskydd

– att det är för stora påfrestningar mentalt för en valp att komma till en utställning med allt vad det innebär.

 

Fråga: Vad ska jag göra med bekräftelsen jag får när jag anmält mig?

Svar: Spara bekräftelsen och skriv gärna ut den. Skulle något strula är det bara för dig att skicka in din bekräftelse så ser vi att du är anmäld. En ren säkerhetsåtgärd alltså. Nummerlappen får ni i sekretariatet på utställningsdagen.

 

Fråga: Vilka regler gäller för vaccinationer?

Svar: Vi följer SKKs regler för vaccinationer: ”Deltagande utländska hundar ska vara införda till Sverige i enlighet med svenska införselbestämmelser för hund avseende rabiesvaccination och avmaskning gentemot bandmask (Echinococos). Deltagande hund ska vara vaccinerad mot valpsjuka enligt följande:

  • Hund under ett (1) års ålder: vid lägst tio (10) veckors ålder.
  • Hund över ett (1) års ålder: Hund ska vara vaccinerad vid lägst tio (10) månaders ålder och inte vara  utförd för mer än fyra (4) år sedan.

Förstagångsvaccination ska vara gjord minst fjorton (14) dagar före utställningsdagen. Vidare rekommenderar SKK att deltagande hundar dessutom är vaccinerade mot parvovirusinfektion och parainfluensa (kennelhosta).

 

Fråga: Min hund är kastrerad, vad är det som gäller?

Svar: Du är välkommen till oss ändå, men det är speciella regler för kastrerade hundar. Det beror på om det är en hane eller en tik och om hunden är kastrerad med chip eller genom operation. Det är också olika om frågan gäller en rashund eller en blandras. Alla svar hittar du på anmälningssidan!

 

Fråga: Min hund saknar en testikel, får jag ändå ställa ut honom?

Svar: JA, du är välkommen till oss ändå! Du anmäler din hund så här.

Oregistrerad rashund eller blandras = anmäl som vanligt

Registrerad rashund = anmäl din hund som oregistrerad rashund.

 

Fråga: Behöver man någon speciell utrustning på utställning?

Svar: Ett utställningskoppel rekommenderas. Det brukar vara ett smalt koppel med en ögla som halsband. En borste för att piffa på pälsen lite kan vara bra. Och en stol till dig själv!! Det kan bli mycket väntan om din hund går vidare. En del hundar har svårt att koppla av och då kan en bur vara bra att sätta dem i. Glöm inte vattenskål till din hund samt se till att den har möjlighet att ligga i skuggan.

 

Fråga: Min hund tillhör en ras som inte är registrerad i Sverige, vilken grupp hamnar jag i då?

Svar: Raser som inte är registrerade (godkända) i Sverige anmäls som  oregistrerade rashundar.

 

Fråga: Hur vet jag hur dags det är min tur att gå in i ringen?

Svar: Du får din nummerlapp i entrén vid ankomsten. Då kan du se vilken ring din hund skall vara i och hur många hundar man beräknar att domaren dömer per timme. Då kan du med hjälp av ditt startnummer räkna ut en ungefärlig starttid. Vi kan tyvärr inte svara på när just din hund skall visas, men på sidan ”Mer info-Utställning 2018” finns information om hur du kan räkna ut din ungefärliga starttid.Kom ihåg att alltid vara ute i god tid. Du ska visa vaccinationspapper vid entrén och hitta rätt mm. Dessutom är det alltid bra för hunden att få vänja sig vid miljön en stund innan det är dags att visa sin bästa sida. Det händer också att anmälda hundar inte kommer och då går det lite fortare än vad som är beräknat.

 

Fråga: Hur går det egentligen till på en utställning?

Svar: Din  hund går tillsammans med övriga hundar i sin klass, alltså samma ras och ålder. Du ska gå i ring med hunden inåt ringen så domaren kan bedöma dess rörelser. Hunden ska trava vid din sida. Du får ”smyga” med godis och diskreta pipleksaker för att behålla hundens fokus på dig… det finns mycket som distraherar så kom i god tid så hunden hinner vänja sig vid miljön och du kan tjuvkika på andra i ringen och se hur de gör.

När man travat några varv säger domaren till alla att ställa upp längs ena sidan, man går hela tiden i nummerordning. Du ska då ”ställa” din hund så snyggt som möjligt. Kontakta gärna en rasklubb för att höra vad som gäller för just din hund. Hundar är ofta snabba att sätta sig så har du inte gjort det redan så börja träna in stå.

Sedan tittar domaren på en hund i taget, små raser lyfts upp på trimbord. Din hund ska acceptera att domaren känner av den, kollar i munnen osv. Sedan får du och hunden springa i en trekant samt fram och tillbaka så att domaren kan studera hundens rörelser framifrån, bakifrån och från sidan.

Det kan vara väldigt förvirrande i början innan man fattar hur det går till. Vår utställning är  inofficiell och ett utmärkt ställe att börja på. Både för dig och din hund. Domarna är positiva och stämningen jättetrevlig.

Vill du veta mer om bedömningen och om officiella utställningar klicka här.

 

 

Orust Hundägarförening

Copyright ©