Hitta på sidan

Hitta till oss

Vi finns i Henån på Orust.

Adress:
Buavägen 209
473 96 HENÅN

Från Göteborg:
Kör av motorvägen i Stenungsund, följ lv 160 över Tjörn, mot Orust. Du skall tvärs över ön, mot Henån på norra sidan.
Inne i Henån svänger du vänster vid den stora korsningen, vid Sparbanken och en pizzeria. (På skyltarna vid lv 160 står det att ni skall svänga mot Ellös och centrum).
**Håll rakt fram, rakt fram genom rondellen och upp för en backe. Kör förbi skola och sporthall på höger sida. Sväng sedan vänster efter sporthallen, vid skyltar ”bingo” och elljusspår sväng direkt höger, fortfarande med ”bingoskyltarna” i sikte. Följ den asfalterade vägen förbi fotbollsplan och blå scoutstuga på vänster sida. Då asfaltvägen övergår i grus ser ni vår blåa klubbstuga på vänster sida. En stor skylt vid vägen ”Orust Hundägarförening” talar om att ni kommit rätt.

Från Uddevalla:
Sväng av vid Torp köpcentrum, följ skyltar mot Orust, vid Rotviksbro sväng vänster mot Orust.
Inne i Henån svänger du höger vid den stora korsningen, vid Sparbanken och en pizzeria. (På skyltarna vid lv 160 står det att ni skall svänga mot Ellös och centrum). Följ sedan vägbeskrivningen ovan**.

 • Vi är en fri hundklubb, det vill säga inte ansluten till någon riksorganisation.
 • OHF verkar för hundens rätt i samhället och till en värdig existens.
 • OHF välkomnar alla hundar, oavsett ras, blandras, ålder eller storlek.
 • OHF verkar för att hund och förare tillsammans skall bygga upp ett förtroende för varandra och på så sätt få en positiv inlärning för livet. All aga är enligt OHFs stadga förbjuden.

Vi har regelbundet kurser för hundar med olika behov. Vi arrangerar med jämna mellanrum föreläsningskvällar med olika tema. Vi ordnar regelbundet hundutställningar där både blandrashundar och rashundar får medverka.

Vi håller även tävlingar i lydnad, agility, nosework och flyball. Vårt årsmöte brukar hållas i slutet av februari dit alla medlemmar är välkomna.

Trivselregler för vårt klubbhus

 • Vi tar av oss skorna inomhus (tofflor finns att låna).
 • Är det blött ute torkar vi av hundarna innan vi går in.
 • Fika gärna, men glöm inte att betala (swish eller kontant finns).
 • Material som används vid hundträning läggs tillbaka på sin plats.
 • Är en sopsäck full – bär den till soptunnan vid parkeringen.
 • Är det stökigt i stugan – ställ i ordning bord och stolar.
 • Är det smutsigt i stugan – använd rätt städmaterial och städa av golvet.
 • Har man använt köket – diska och torka av köksbänkarna.
 • Plocka undan och städa efter dig – lämna det i det skick Du vill finna det i!

Trivselregler för våra inhägnader

 • Du som är i inhägnaden, koppla din hund när någon kommer. Prata med varandra, det finns alltid plats för en hund till.
  Du släpper din hund lös på eget ansvar.
 • Rasta din hund och låt den göra sina behov innan du komer in, om det ändå skulle ske i inhägnaden plocka upp efter din hund. 
 • Låt absolut inte hunden kissa på agilityhinder.
 • Släng skräp i papperskorgen som finns i anslutning till inhägnaden.
 • Din hund ska vara frisk när den besöker oss.
 • Rökning är förbjudet på hela området.

Klubbens historia

OHF är en förening för hundägare som bildades 1979. Syftet med föreningen var att skapa en mötesplats där hundägare kunde träffas, träna tillsammans och samtidigt få en fin gemenskap.

Snart kom tankar om att utveckla en kursverksamhet. Ett par av grundarna åkte i väg på utbildning, i och med detta kunde ett basprogram med aktiviteter för hundar och människor tas fram. Problemet var till en början markfrågan, den första tiden träffades medlemmarna hemma hos varandra, tog gemensamma promenader och kom med tips och råd om träning. I Ellös, i närheten till Ellös Folkets park släppte kommunen lös ett fält där träningarna kunde förläggas. Nackdelen var parkeringsmöjligheterna och som sagt att folkparken var så nära. Kursverksamheten växte och OHF började bli lite trångbodda. Återigen ställde Orust kommun upp med mark, denna gång utanför Henån i anslutning till Hällevi idrottsområde.

Platsen föreningen fick visade sig vara en igengrodd plan, full av sly och träd. Med hjälp av medlemmarna insatser och en stor portion viljestyrka rensades området upp. Två fina träningsplaner kunde anläggas där kursverksamheten förlades. På den ena planen byggdes en liten klubbstuga upp, Friggeboden målades och inreddes hemtrevligt. El fanns, men inte vatten eller toalett. Vatten fick tas från Gullbergs stuga strax intill, eller så fick medlemmarna ta med sig vatten i dunk hemifrån. Här fanns inga hinder, bara en stor gemenskap. Toaletten fick bli ett utedass, mörkt kunde det vara om kvällarna, men belysningen som snart ordnades vid gräsplanerna lyste upp både planer och parkering.

Efter flera år med den lilla klubbstugan växte medlemsantalet. Återigen kände föreningen av trångboddheten. Då Gullbergs stuga stod tom sågs en stor möjlighet. Även denna gång var kommunen mycket tillmötesgående, men all renovering fick medlemmarna stå för själva. Under kallaste vintertid revs den gamla inredningen ut, golv lades, taket byttes, ett litet kök ställdes i ordning och en välkommen varmbonad toalett kunde installeras. Till stugan köptes det in stolar och bord, för nu kunde plötsligt en större del läggas vid den teoretiska biten i hundägandet.

Hundintresset bara växte på Orust, allt fler hundägare såg chansen att utbilda sig och sin hund och dessutom få ta del av gemenskapen i föreningen. Agility som OHF varit först med i kommunen växte, intresset ökade i och med att allt fler ungdomar hittade till klubben. Agilityhindren fick till en början kämpa om plats på den yttre gräsplanen. Tankar om att göra om den gamla tippen till agilitybana kom fram. Återigen togs kontakter med kommunen som ställde upp med en del medel, resten sköt klubbkassan in med. För tio år sedan stod agilityplanen klar. Två grusade planer i direkt anslutning till parkering och klubbstuga – varav en inhängnad med måtten som ger oss tillfälle att arrangera stora tävlingar.

Föreningen har vuxit otroligt sedan starten.

Och sedan några år tillbaka har vi en större klubbstuga, bättre anpassad till alla våra behov.

gamla stuga