Pälsvård

Det är viktigt att sköta hundens päls noga. Hundar har en betydligt känsligare hud än vad vi har. Blir pälsen lång och tovig så frodas både svamp och bakterier i den fuktiga och varma miljön. En långhårig hund drar också med sig mer smuts utifrån, speciellt om pälsen under tassarna inte är friserad.

Det viktigaste är att du borstar ur pälsen regelbundet så att det inte uppstår tovor. Även hundar som inte behöver friseras ska borstas regelbundet för att avlägsna tovor och löst sittande täckhår eller underull. När det väl blivit tovor kan det vara besvärligt att få bort dem. Det tar både tid och kan vara smärtsamt för hunden.

Alla hundar med päls kräver någon form av pälsvård. Det finns en mängd olika typer av pälser; släthårig päls, korthårig päls, strävhårig päls, långhårig päls, krullhårig/Lockig, strittande päls och snörpäls. Sen får vi inte glömma de nakna hundarna som också kräver sin del av vård av huden.


Även om du inte ställer ut din hund så är det viktigaste att du förstår vilken pälsvård som krävs för att din hund ska vara frisk och glad!